Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

zaterdag 24 augustus 2013

Ineens zijn ze er weer


Ineens zijn ze er weer. Spinnen.

Natuurlijk waren ze er al. Maar ze vallen je in één keer op. En dan ga je er op letten. En zie je hoe ongelooflijk veel er op een vierkante meter zitten, als je er langs loopt. Ga je nog beter kijken, dan zie je de webben, waar ze in zitten. Op alle bloemen en planten laten ze sporen na. 

Ze wachten, geduldig, langdurig, op hun prooi. Vliegjes, klein en bijna niet te zien. Maar soms ook kleine vlindertjes. En vanmiddag zag ik ook een libelle in geweven toestand hangen in zo'n web.

De herfst komt er weer aan. Dan ga je het nog beter merken, als de spinnenwebben irritant in je gezicht achterblijven als je door het paadje fietst.

Maar vanmiddag vielen ze dus in één keer op. Een vreemde brug misschien naar een geestelijke les, maar van de week twitterde ik het volgende.
'Het wezenlijke van de mens is de verbeelding van het onvoorstelbare, het grenzeloze van zijn fantasie, de peilloze diepte van de potentie tot liefde. Het trieste van de mens is dat hij zich liever verliest in het futiele en te vaak gewild verdwaalt in het banale. Zo bijdehand is de mens, dat hij het voor de hand liggende over het hoofd kan zien, waardoor zijn hart altijd tekort komt.'
Het gaat ook op voor het al dan niet geloven in God. Je kunt iemand die niet gelooft, nooit overtuigen met bewijs, want hij zal het niet 'zien'. Je kijkt anders naar de dingen, door een andere bril. Als je niet gelooft, zie je God nergens.

Maar als je hart is aangeraakt door Zijn liefde, dan lijkt het wel of alles anders wordt. Je gaat Hem overal zien. Het valt ineens op. Alsof je daarvóór blind was. Je gaat herkennen. Dat heeft niets met hallucineren te maken, of met zinsbegoocheling. Maar met een andere dimensie van zijn. Je leeft ineens ook in een andere, wezenlijke werkelijkheid, een intense realiteit. Noem het maar de eeuwigheid, een koninkrijk van liefde en warmte. Je bent gevangen in een soort web.

De les van de spin ...
Wees dus niet bang meer voor spinnen, je kunt er van leren.
Je gaat er anders door kijken.
Als je wilt ...
Als je durft ....Geen opmerkingen:

Een reactie posten