Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

dinsdag 25 december 2012

Elke dag is vandaag

Zit ik hier.
Te kniezen.
Een cynische analyse zitten schrijven vandaag.
Althans, geprobeerd.
Niet gelukt.
Geen structuur gevonden, geen lopend verhaal, geen heldere analyse.

Over het leven in twee werelden.
Die niet met elkaar te rijmen zijn.
Die regelmatig botsen.
Op beide heb ik kritiek.
Fundamentele kritiek.
Samenvallend in deze periode van Kerst.
Feest van het licht.

De kerk, de wereld van het christendom. Met een authentieke, geweldige, diepe, levensveranderende, nog steeds actuele boodschap. Maar met een belabberde PR-afdeling. En een grote vrijblijvendheid van haar deelnemers.

En de fake-lichtjeswereld. Van oppervlakkigheid en egoïsme. Van gevoel oproepen, met heel veel tamtam, maar met bar weinig inhoud. Een facade . Een spel. Een toneelvoorstelling. Een klucht.

Letterlijk heb ik deze week aan iemand gevraagd:
Vind jij dan niet dat Kerst een hieper-hype geworden is, een namaak-lichtbad, een thuis-vakantiegevoel, een zwevende-hemel?
Maar nee. Ik heb het hierboven toch maar weer allemaal geschrapt, verwijderd. Te negatief, te kritisch, te cynisch. Te weinig oplossingsgericht.

Ik heb deze week wel op mijn eigen manier, via Twitter, diverse oneliners geponeerd, die mijns inziens wel met de grote boodschap van Kerst te maken hebben. Het wonder van God die mens werd. En wat dat dan ook voor ons zou moeten betekenen. Dat zoiets niet vrijblijvend kan zijn.

En die wil ik hier toch maar even herhalen. Als aandachttrekkers. Als nadenkertjes. In de hoop dat het nog iemand aan mag spreken. Want, midden in de discussies die zo'n serie tweets soms op kan roepen, maakte ik een opmerking, die mij zelf verraste door haar kracht. Namelijk, dat elke dag 'vandaag' is ...

Kerst is op zich geen bijzondere dag. Jezus vierde waarschijnlijk zijn eigen verjaardag niet eens, en zou zeker niet willen dat wij dat nu nog doen. Bovendien is die 25e december gewoon willekeurig gekozen. Maar toch, elke dag is 'vandaag'.  Een kans. Een moment nu. Tijd. Dus, ook de bezinning die enkele kerstgedachten op gang zouden kunnen brengen, hebben het recht op een kans. Een mogelijkheid. Potentie.

En hier laat ik het dan maar even bij. Deze ingekorte, onder kritische zelfcensuur drastisch aangepaste meditatie. Niet bepaald positief, niet bepaald diepgravend. Niettemin, goede en rustige dagen en een mooi en zinvol nieuwjaar toegewenst.


En dan hier nog een bloemlezing van enkele dagen 'Twitterstoring' ...

- Is er nog plaats in alle uitbundigheid, is er nog ruimte tussen de overdaad, is er nog stilte te vinden tussen cynisme en drukdoenerij?
- Terwijl in alle huizen vol uitbundig licht, gezelligheid werd aangestoken en gekoesterd, zwierf het kerstkind verlaten door de straten ...
- Ik voel me gemangeld tussen weten en franje, tussen echt en kitsch, tussen zijn en schijn ...
- Echte liefde offert zichzelf op.
- Liefde is de kern van leven.
- In het duister van de nacht, leer je naar het licht verlangen.
- Liefhebben is niet voelen, maar uitdelen; niet spreken, maar luisteren; niet oplossen, maar meelijden.
- Geloven is niet opklimmen tot het 'hogere', maar klein worden, knielen, stil worden, overgave ...
- Het wonder van geloven is niet dat wij 'vol' kunnen worden, maar dat God zichzelf ontledigde voor ons.
- Liefde werkt altijd.
- Het kindje Jezus werd geboren in de kilte en het duister van de nacht, in de tijdelijke verblijfsstatus van een arm stel vluchtelingen.
- Met ogen van mededogen kijk je anders naar jezelf, naar de bestaande werkelijkheid, en naar de gebrokenheid van mensenlevens.
- Geïnspireerd worden is ontvankelijk en geduldig luisteren naar fluisteringen in de stilte van de nacht.
- Geloven tilt onze beleving en verwachting naar een andere werkelijkheid, die tijd en ruimte overstijgen.
- Door liefde groeien we uit boven de zichtbare werkelijkheid.
- Met woorden proberen we het mysterie van de werkelijkheid hanteerbaar te maken.
- Venit, vidit, iret in ... Hij kwam, zag en gaf zich over ... #kerst
- Het kind dat wij ontlopen, is het kind dat werd verwacht, dat tere liefde midden in onze gebrokenheid bracht en met open armen wacht.
- Laten we bidden voor verdrietige moeders, voor wanhopige vaders, voor verweesde kinderen, voor families die overhoop liggen ...#advent
- Laten we bidden voor hen die muren bouwden om hun hart, die zich verstoppen achter n masker, die verdwaald zijn in hun eigen geest.#advent
- Laten we bidden, voor de gekwetsten en verjaagden, voor gekleineerde en geschoffeerde mensen, voor hen die zijn behandeld als vuil. #advent
- Laten wij bidden, voor de eenzamen en de verdwaalden, voor gevluchte en onthechte mensen, voor degenen die missen en verlangen ... #advent
- Laten we samen ons hart verheffen tot de God die wonderen doet, nog elke dag. Zien we het nog? Merken we het op? ... #advent
- En als we het merken, ondergaan, laten we het dan vertellen, uitroepen, zingen, zelfs in de nacht, opdat we elkaar mogen bemoedigen. #advent
- Proporties: twee voeten op aarde, ogen die de zon en wolken zien, een universum om van te dromen, God in de eeuwigheid om in te geloven.
- Geloven is in bange, donkere dagen, geloven in het morgenlicht van Pasen.
- Terwijl wij gejaagd zochten naar licht aan de hemel, daalde Hij naast ons in de modder en het duister van onze levens neer.
- Christmas has nothing to do with lights in a tree, but the end of the child was indeed on a naked tree, for all to see in the darkest night.
- Ontferm U Heer, over de verhalen die op Kerstavond niet #eindgoedalgoed aflopen, over degenen die #buitenblijven en over de #paria's vandaag.
- Niet dat ik het snap, maar het beeld is zo mooi: God die zichzelf zaait als liefde in harten van gebroken mensen ... #kerst
- De openbaring van Kerst is, dat hoe dichter God bij ons wilde komen, hoe ongelooflijk en onbegrijpelijker het Mysterie is geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten