Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

vrijdag 22 april 2011

Goede Vrijdag


Vandaag Goede vrijdag. Bijzondere dag in het rijtje christelijke feestdagen. Hoewel je niet echt van een feestelijke dag zou moeten spreken als je Iemand herdenkt die het leven heeft gelaten. Het leven heeft 'gelaten'? Het leven heeft 'gegeven' juist. Omdat Hij het Leven is. En dat is ook de reden waarom deze dag 'Goede' vrijdag wordt genoemd. Omdat de Eén Zijn dood de ander zijn Brood is geworden. Hij die het Brood is dat uit de hemel is neergedaald, voedt ons met zijn lichaam, zijn leven, zelfs zijn dood. Het grote Mysterie uit het christendom. Het tot het bittere einde uitgevoerde Plan van de Schepping.

Deze (stille) week hadden wij in onze gemeente twee bijeenkomsten van ruim een half uur waarin met elkaar stil is gestaan bij dit lijden en sterven van Jezus. Door met elkaar te zingen, luisteren naar muziek, gedeeltes uit de Bijbel, een gedicht, stille momenten, door een intens gebed voor het lijden in de wereld.

Als je bij de voorbereidingen betrokken bent wordt je weer getroffen door de hele mooie lijn door de Bijbel heen, wel geschreven door de eeuwen heen door heel verschillende mensen, maar met één centraal thema. Alles roept uit naar dit moment van de dood van Jezus, het Lam van God. Vooraf aangekondigd en geprofeteerd. Door drie verschillende ooggetuigen beschreven, tot in de meest gruwelijke details. Door een wetenschapper degelijke onderzocht en op schrift gesteld aan de hand van vele getuigenissen. Door de metamorfose van doodsbange discipelen naar zeer vrijmoedige apostelen luid en duidelijk op het kerk- en marktplein geproclameerd. Door anderen in brieven uitgebreid en breedsprakig geduid en uitgelegd. En dat allemaal op schrift gesteld voor latere generaties. Ook de generatie nu.

Het is geen wonder dat heel veel mensen nu en in het verleden geraakt en ontroerd werden en worden door dit bijzondere moment in de geschiedenis van de mensheid, zodat hun levens op zijn kop gezet en veranderd worden. En toch is het weer wel een wonder. Want anderen blijven staan, kijken er naar, halen hun schouders op en lopen door. Spotten er mee. Lachen er om.

Gisteren werd er met veel bombarie en spektakel in Gouda een uitvoering gegeven van 'The Passion'. Het evangelie in een modern jasje, met ongelovige acteurs en zanger, met eigentijdse liederen. Het is niet helemaal mijn ding om zoiets teers en kostbaars als het lijden van Jezus, God van God verlaten, uit te beelden op deze manier via een spekstakelstuk. En er ging ook best wat mis aan de uitvoering. Het einde was zelfs teleurstellend. Ook bij de voorbereidingen zelf trouwens. Het was al heel vroeg bekend dat er iets zou gaan gebeuren, maar pas een maand geleden is aan de landelijke kerken om backup gevraagd. Hoe kan iedereen er dan nog op inspelen?

Toch heb ik gekeken naar de live-uitvoering op televisie. Omdat ik denk dat veel te weinig mensen nu nog echt weten waar het met Pasen en Goede vrijdag echt om draait. De christenen die weten het wel, ja natuurlijk denk je dan. Maar is dat zo? En als het zo is, weten we het dan in enkele minuten uit te leggen aan iemand die ernaar vraagt? Die bijvoorbeeld vraagt wat dat dan echt betekent, Goede Vrijdag, als het niets met de paashaas en eieren te maken heeft.

Dus, ik denk dat veel mensen nu weer iets hebben meegekregen van het bijzondere van deze dag. Om over na te denken. En als ik zo de verhalen lees dan denk ik dat er zelfs al iets meer gebeurd is. Dus, hoeveel kritiek ik en anderen ook mogen hebben, het was een poging. Laten we meer van dit soort pogingen gaan doen. Want God kan ook dit gebruiken om mensenharten aan te raken. Wat is er tegen op het strooien van zaad?

En, dat wil ik wel zeggen, op sommige momenten werd ik geraakt door de liederen, door de oprechtheid van de zangers, vooral van Syb van der Ploeg.

Jazeker, het evangelie, hoe oud en ouderwets ook genoemd, het blijft ook vandaag de dag nog actueel. Heel actueel.

3 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de juiste woorden voor deze dag!
  Als kind vond ik het altijd zo vreemd dat het Goede vrijdag was, maar ik snap nu het Goede!
  Toch is het raar dat juist deze dag minder in de aandacht is, op 1e Paasdag is iedereen vrij, viert iedereen het hele comerciele gebeuren...

  Toch best vreemd terwijl we juist nu op deze dag bij zijn lijden mogen/moeten stilstaan.
  Ik wilde de passion gisteren kijken maar had bij het voorstukje al hetzelfde idee.

  het evangelie is zeker nog actueel,
  dat begin ik steeds nog meer in te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. HOLY WEEK APRIL 2009

  Many a word has never been spoken
  but in the silence of my heart
  Many a battle has never been fought
  but on the battlefield of my soul
  Many a tear has never been dried
  but by the dryness I feel in myself
  Many a cry has never been heard
  but by the One Who hears and consoles.

  Riki

  BeantwoordenVerwijderen
 3. TUESDAY IN THE HOLY WEEK
  by Rita Biesemans on Tue May 08, 2012 1:42 am

  Light was darkened, yesterday
  and left an awful pain in me
  there is nothing I can say
  than in quietness to be

  In moments like that
  everything I say or do
  is mocked and laughed at
  sad to hear but it is true

  I don't know it anymore
  I cry out to You, My Lord
  save me from this awful war
  bring me to a peaceful ward

  I love You so much, my Light
  but satan attacks to destroy
  to destruct with all his might
  using the weak as his decoy.

  Riki 04-03-2012

  BeantwoordenVerwijderen