Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

donderdag 21 april 2011

Ganzenfamilie


In de Alblasserwaard, en ook in andere delen van Nederland, worden we elk jaar overspoeld door duizenden, tienduizenden, misschien wel honderdduizenden ganzen. Vroeger kwamen ze her langs op trektocht, maar gingen ook weer verder. De laatste paar jaar overwinteren ze ook hier.

De boeren hebben daar behoorlijk last van, hele stukken weiland worden kaalgevreten en omgeploegd. Soms als je in de polder loopt gonst het van het gegak uit duizenden kelen. Op de weg laten ze behoorlijk wat stront achter. En op de dijk zie je soms levensgevaarlijke tonelen, als ze onverwacht de weg over rennen.

Toch is het ook een mooi gezicht, overvliegende ganzen. Stil zijn ze niet. Nooit. Prachtig als ze net jong hebben. Hoe beschermend ze eromheen zwemmen. Pa en moe voor- en achteraan. Het aantal jong varieert meestal van 1 tot een stuk of 10. Maar van de week zag ik werkelijk een hele kolonie langszwemmen. Daar moest ik toch even voor afstappen. Kon ze niet goed tellen, maar in twee families schat ik toch wel boven de dertig jonge ganzen te hebben gezien. Kijk zelf, de camera was er weer bij.Geen opmerkingen:

Een reactie posten