Sow for yourself righteousness, reap the fruit of steadfast love; break up your fallow ground, for it is the time to seek the Lord, that He may come and rain salvation upon you (Hosea 10:12).

donderdag 10 februari 2011

Grace

Eén van de mooiste woorden in het Engels vind ik persoonlijk 'grace'. Bijna niet in één woord in het Nederlands te vertalen.

'Genade' zegt al iets, maar dat is inmiddels een ouderwets woord geworden, waar niet iedereen de betekenis meer van snapt. En zelfs de Nieuwe Bijbel Vertaling heeft dat woord op sommige plaatsen al vervangen door 'goedheid'. Vind ik persoonlijk veel kaler, minimaler en niet recht doen aan het ware scala aan betekenissen dat de Engelse versie van het woord bevat.

Er zit iets in van 'gratis', voor niets, kosteloos. Je hoeft er niet voor te betalen, je ontvangt het, als een cadeau. Denk aan de bekende tekst in Jesasa 55:

'Come, all you who are thirsty, come to the waters; and you who have no money, come, buy and eat! Come, buy wine and milk, without money, without cost!

Ik wil het eigenlijk laten zien, laten horen. Aan de hand van een stuk muziek met dezelfde titel van de groep U2. Van het album ´How to dismantle an atomic bomb'. En ik laat de Engelse tekst ook volgen. Zo mooi ...!



Grace
She takes the blame
She covers the shame
Removes the stain
It could be her name

Grace
It's a name for a girl
It's also a thought that
Changed the world

And when she walks on the street
You can hear the strings
Grace finds goodness
In everything

Grace
She's got the walk
Not on a wrapper on chalk
She's got the time to talk

She travels outside
Of karma, karma
She travels outside
Of karma

When she goes to work
You can hear the strings
Grace finds beauty
In everything

Grace
She carries a world on her hips
No champagne flute for her lips
No twirls or skips
Between her fingertips

She carries a pearl
In perfect condition
What once was hers
What once was friction
What left a mark
No longer stains

Because grace makes beauty
Out of ugly things

Grace finds beauty
In everything

Grace finds goodness
In everything
Maar er zit meer in, wat ik niet goed kan uitleggen. Waar meer achter zit dan ik kan begrijpen. Het heeft met die andere dimensie te maken ... Met liefde, wat je ook niet theoretisch uit kunt leggen. Je moet het ervaren, ondervinden, het moet een deel van je zijn geworden. Dan kun je het nog steeds niet uitleggen. Maar wel proberen te doorleven, er uit te leven, het uit te dragen. Het verandert jouw leven. En misschien gaan anderen er dan ook iets van merken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten